download

Financieel Dagblad – ECONOMIE & POLITIEK
Jeroen Segenhout
Europees akkoord over lagere uitstoot vervuilende stoffen
Gisteren, 20:51
Update: gisteren, 21:44
Krantentitel: ‘Deal lagere uitstoot vervuilende stoffen’

De Europese Unie gaat de uitstoot van vervuilende stoffen fors verminderen om het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van astma en hartziekten terug te dringen.

De drie belangrijkste Europese instellingen zijn het donderdag eens geworden over een nieuwe emissierichtlijn. Die bepaalt dat het gezondheidseffect van de uitstoot van vijf stoffen vanaf 2030 met ongeveer de helft wordt teruggebracht. Het gaat onder meer om zwaveldioxide, fijnstof en stikstofoxiden.

Verwatering
De richtlijn is van groot belang voor nationale maatregelen die de lidstaten willen nemen om de uitstoot te verminderen. Het oorspronkelijke voorstel uit december 2013 is wel verwaterd. Ook het Europees Parlement had de lat hoger gelegd.

EU-lidstaten krijgen nu bovendien de kans om pas in de tweede helft van het nieuwe decennium te werken aan de nieuwe doelstelling. Het Europees Parlement wilde al bindende toezeggingen voor 2025.

Britse lobby
Pikant is ook dat Groot-Brittannië zich hard heeft gemaakt voor een verwatering, nota bene het land dat recentelijk via een referendum heeft aangegeven de EU te willen verlaten. Het vond daarbij steun van onder meer Polen en Italië.

Niettemin gaat het om een belangrijk akkoord om luchtvervuiling terug te dringen. De richtlijn brengt ook EU-wetgeving in lijn met internationale verplichtingen, zoals vastgelegd in het herziene Gothenburg-protocol uit 2012 voor grensoverschrijdende luchtvervuiling.

Op de valreep
Nederland kan de overeenkomst nog op de valreep van zijn EU-voorzitterschap op zijn palmares schrijven. Slowakije neemt vrijdag het stokje over.

Eerder op de dag wisten Nederlandse diplomaten ook al de drie belangrijkste Europese instellingen (Europese Raad, Europese 1Commissie en Europees Parlement) op één lijn te krijgen over beperking van het diepzeevissen, om het kwetsbare diepzeeleven te beschermen.

Deel dit artikel 7
MEEST GELEZEN

Door Jeroen Segenhout
Jeroen Segenhout (1973) is sinds september 2015 correspondent voor het FD in Brussel. Voorheen schreef hij over ontwikkelingen in de wereld van media, technologie, telecom en entertainment.

Lees alle artikelen van Jeroen Segenhout
Europees akkoord over lagere uitstoot vervuilende stoffen | Het Financieele Dagblad pagina 1 van 2

http://fd.nl/economie-politiek/1158383/europees-akkoord-over-lagere-uitstoot-vervuilen… 1-7-2016